Fotoğrafa ve Fotoğrafçılığa Girişte Yol Haritası
Her şeye başlarken, giriş yaparken bir yol haritasının olduğu gibi fotoğrafçılığa giriş yaparken de bir yol haritası var. Bu yol haritası sizler için fotoğrafçılığa giriş yaparken bir rehber niteliğindedir. Elbetteki şart değil ancak fotoğrafçılığı daha iyi ve hızlı öğrenebilmeniz adına çok önem arz etmektedir. Yinede bu yol haritasına uymadan fotoğrafçılık öğrenilemez mi? Elbetteki öğrenilir ama elinizde bir yol haritanızın olması sizi epey ön sıralara taşıyacaktır.
İnsanın içine bir kez fotoğraf aşkı girdimi kolay kolay insanı terk etmiyor. Her dergiye, her gazeteye, her manzaraya, her nesneye, her objeye, her insana, her hayvana, her olaya hemen hemen herşeye bir fotoğrafçı gözüyle bakmaya başlıyorsunuz. Zaten fotoğrafı fotoğraf makinesi değil fotoğrafçı çeker. Bir fotoğrafçı deklanşöre basmadan çok daha önce o fotoğraf karesini çoktan çekmiştir beyninde zaten. Geriye kalan fotoğrafı tesbit edecek olan bir makine kullanarak onu kağıda yada dijital ortama aktarıp kalıcı olmasını sağlamak. En zor olan her zaman fotoğrafı hissedip, beynimizle düşünüp, olayı yada nesneyi algılayıp kompozisyonu kurmaktır. Geriye kalansa teferruattır esasında. Şimdi gelin fotoğrafçılığa başlarken bize rehber olacak yol haritamıza bir göz gezdirelim.
En Önemlisi Fotoğraf Makinenizi Tanıyın
Fotoğrafı beyninizle çektikten sonra onu kağıda yada dijital ortama aktaracak olan fotoğraf makinenizi tanımak gerekli ki ona takla attırabilesiniz bu yüzden fotoğraf makineniz fotoğraf çekerken kullandığımız en önemli araç. Dolayısı ile fotoğraf makinenizi ne kadar iyi tanırsanız, o kadar verimli kullanabilirsiniz. Günümüzde kullandığımız fotoğraf makineleri diyafram, perde hızı ve odak mesafesi gibi temel ayarların dışında, daha iyi fotoğraf çekmenize yarayacak bir çok yardımcı özellik ile donatılmış durumda. Fotoğraf çekmek hiçbir zaman sadece denklanşöre basmak değildir. Alan derinliği kontrol düğmesi, pozlama kilidi gibi kolaylaştırıcı özellikleri fotoğraf çekerken kullanmak size hız ve daha iyi fotoğraf çekme imkanı sağlayacaktır. Bu ve benzeri bilgilere en kolay yoldan fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzunu okuyarak ulaşabilirsiniz.
Fotoğrafçılığa Giriş yaparken Her Şeyin Başı Uygulama ve Pratik Yapma
Fotoğrafçılığı öğrenmek bir nevi araba sürmeyi öğrenmeye benzer. Ne kadar çok uygulama ve pratik yaparsanız o denli hızlı ve kolay öğrenirsiniz. Elbetteki teorik bilgilerde çok önemli ancak fotoğraf makineniz ile ilgili öğrendiğiniz şeyleri pekiştirmenin ve daha iyi kavramanın en kolay yolu, sık sık bu bilgileri kullanmaktır. Fotoğraf ile ilgili bilgileri kullanmanın yöntemi ise fotoğraf çekmektir. Fotoğraf çekmeyi bir disiplin haline getirerek bilgilerinizi pekiştirebilir ve unutmayı engelleyebilirsiniz. Araba sürmekle alakalı yüzlerce makale, yüzlerce kitap okusanız, yüzlerce video izleseniz araba sürmeyi öğrenebilirmisiniz ? Elbetteki hayır. İşte fotoğrafçılıkta böyledir. İllaki o direksiyon başına geçip o arabayı siz sürmelisiniz. Yani bol bol fotoğraf çekmelisiniz.
Fotoğraf Yarışmalarına Katılım Sağlama
Fotoğraf yarışmaları sizi belirli bir oranda bir yarışa sokup motive olmanızı sağlar. Fotoğraf yarışmalarına katılmak hem eğlenceli bir aktivite hem de fotoğraf öğrenmek için harika bir yoldur. Aslında size yorum ve geri bildirim sağlayacak yarışmalara katılım sağlayarak kendinizi geliştirmeniz mümkün. Fotoğraf yarışmalarının en önemli özelliği bir konu etrafında fotoğrafların çekilmesi gerektiğidir. Böylece hiç aklınıza gelmeyen bir konuda sizi fotoğraf çekmeye iten bir motivasyon ortaya çıkar. Ayrıca elde edeceğiniz başarılar da hem maddi açıdan hem manevi açıdan sizi motive eter.
İyi Bir Fotoğraf Arşivi Oluşturun ve En İyi Fotoğraflarınızı Seçin
Fotoğraf arşivinizi açın ve en iyileri olduğunu düşündüğünüz 50 fotoğraf seçerek bunları bastırın. Rastgele sıralayın ve arkadaşlarınıza gösterin. Fotoğrafları izleyen dostlarınızdan onları sıralamalarını isteyin. Sıralama sonucunda ortaya çıkan fotoğrafları neden seçtiklerini arkadaşlarınıza sorun. Böylece o fotoğrafları çekerken ve izlerken sizin aklınıza gelmeyen yeni fikirler ortaya çıkacaktır. Fotoğraf çekmek için, her şeyden önce fotoğrafçının yeni ve ilginç fikirlere ihtiyacı vardır. Bu çalışma aynı zamanda çevrenize sizin fotoğraf tarzınız hakkında da bilgi verecektir.
Dünya’daki ve Ülkemizdeki Fotoğrafçıları Takip Edin
Fotoğrafçılığa giriş yaparken başka fotoğrafları izlemek çok önemlidir. Fotoğraf eğitiminin bir diğer ayağı ise, “Göz Eğitimi”ni sağlamaktır. Flickr ve 500px gibi sitelerden birkaç fotoğraf seçin ve onları analiz etmeye çalışın.
Bu çalışmada fotoğrafların nasıl çekildiğinden çok sizin beğeninizi sağlayan ortak noktaları bulmaya çalışın. Fotoğraf izlemek ve analiz etmek başarılı fotoğraflar çekmek için büyük önem arz eder. Hatta izlediğiniz fotoğraflara benzer fotoğraf çekmeye çalışmak da kendi gelişiminiz açısından oldukça önemlidir.
Fotoğraf Derneklerine ve Gruplarına Katılın.
Emin olun ki bir fotoğraf grubunun içinde yer almak sizi çok daha ileriye taşıyacaktır. Fotoğrafçılıkta başarıya ulaşmanın bir diğer yöntemi ise başkalarıyla deneyimlerinizi paylaşmaktır. Bunun için bulunduğunuz yerdeki bir fotoğraf derneğine üye olarak veya bir fotoğraf kulübüne katılarak arkadaş çevrenizi genişletmeniz gerekir. Bu arkadaş grubu sizinle ortak duygular paylaştığı için, birlikte fotoğraf çekimine çıkmak için doğal bir motivasyon oluşturacaktır. Bu etkinlikler de farklı fotoğraf tekniklerini öğrenme fırsatı bulacağınız gibi, farklı fotoğraf ekipmanlarını görme ve deneme imkanı da olabilir. Bu yöntem eğlenceli ve fotoğraf öğrenmek için harika bir yoldur.
Fotoğrafçılığa Giriş yaparken Sürekli Kendinizi Geliştirin
Sadece bir alana yada bir tekniğe takılmayın. Öğreneceklerinizi zamana yayın ve kendinize tek seferde yüklenmeyin. Unutmayın ki herşeyi aynı anda öğrenmeniz ve uygulamanız mümkün değil. Fotoğraf çekmek için birçok fotoğraf tekniği var. Artık internet yardımı ile bu fotoğraf tekniklerini keşfetmek ve öğrenmek çok kolay. Öncelikle bu teknikler için hazırlanmış videoları izleyerek işe başlayabilirsiniz. Bu videolar size adım adım rehberlik edecektir. Tabi bu teknikleri sadece izlemek yetmez fırsatını bulunca uygulama yaparak bilgilerinizi pekiştirmek gerekir.
Kendinizi Zorlamak İçin Gece Fotoğrafı Çekin
Bazen en zoru için uğraşmak daha hızlı öğrenmenize olanak tanır. Gece fotoğraf çekmek bir çok yönüyle zor gibi görünse de aslında öğrendiklerinizi pekiştirmek için en eğitici yollarda birisidir. Makinenizin ISO performansını test etmek, diyaframı dengelemek ve perde hızının fotoğrafa etkisini görmek için gece fotoğrafçılığı biçilmiş kaftandır. Gece fotoğrafında bir tripod kullanmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu deneyim sonunda farklı ekipmanlar ve ayarlar kullanarak kendinizi geliştirebilir, teorik bilgilerinizi güçlendirebilirsiniz.
Bir Alana Yoğunlaşarak Uzmanlaşın
Nasıl ki doktor olduğunuzda dahiliye, hariciye, nöroloji, cildiye gibi alanlara uzmanlaşmak gerekiyorsa fotoğrafçılıkta da durum pek farklı değil. Derya deniz olunca ilginizi çeken bir alana yoğunlaşmak en iyisi. Kendinize fotoğraf konusunda bir uzmanlık konusu seçerek araştırma, uygulama ve deneyim bilgisine ulaşabilirsiniz. Bir alanda fotoğraf üretmek için öncelikle o fotoğraf türünü iyice araştırmak ve bol bol denemeler yaparak pratiklik kazanmak gerekir. Uzmanlaşmak zaman içinde fotoğrafta derinleşmenizi, yaptığınız işten daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır, hem belli mi olur belki böylece profesyonel fotoğraf dünyasına da adım atmış olursunuz. Bu deneyimler sizde bir disiplin oluşturacak fotoğrafın farklı alanlarına kulaç atmanızı sağlayacaktır.
Çektiğiniz Fotoğrafları Paylaşın ve Eleştirilere Açık Olun
Eğer sizinle ilgili herkes aynı şeyi söylüyorsa ve bir kişi farklı söylüyorsa farklı düşünen ve konuşanı dinlemek lazım ki kendinizin eksiklerini görebilesiniz. İşte fotoğrafçılıkta da durum aynı. Birisinin sizin fotoğraflarınıza bakması ve onları yorumlaması, fotoğraf eğitimi için en önemli yöntemlerden birisidir. Çektiğiniz fotoğrafları paylaşmanın birçok yöntemi var. Bunun için Sosyal medyayı kullanabileceğiniz gibi kendinize basit bir web sayfası hazırlayarak çalışmalarınızı burada da sergileyebilirsiniz. Fotoğraflarınızı farklı ortamlarda paylaşarak buradan gelecek yorumlarla hem motive olur hemde eksiklerinizi görmüş olursunuz.
0 Yorum